Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra

Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra

De beweging van landloze boeren, de Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra (MST) werd opgericht in 1984 en heeft inmiddels tussen 250.000 en 300.000 aanhangers verspreid over heel Brazilië. Het vormt daarmee een van de grootste sociale beweging van Latijns Amrika. Aanhangers trachten door middel van landbezettingen verandering te brengen in de grondverdeling van Brazilië. De beweging is vertegenwoordigd in 23 van de 26 deelstaaten en kent enkele ondersteuningsgroepen in het buitenland, waaronder Nederland. De MST maakt gebruik van het twintig jaar oude artikel 184, die stelt dat 80% van de grond in Brazilië een sociale bestemming moet hebben. Dit is echter verre van het geval, 46% van het grondbezit is bezit van 1% van de bevolking. Er bestaan in Brazilië vele boerderijen die rond de 5.000 hectare beslaan, waarvan slechts 50 tot 100 hectare werkelijk wordt gebruikt. Niet zelden dient het terrein slechts als vakantieverblijf voor de eigenaar. Dergelijke braakliggende gronden worden door de MST bezet om er productieve grond van te maken. Na de bezetting en de vestiging van een tentenkamp worden de eerste provisorische velden ingezaaid. Vervolgens gaat het Nationale Instituut voor Landhervormingen (INCRA) bekijken of de bezetting rechtmatig was, dat wil zeggen het geen productiegrond betrof. Vervolgens is het INCRA verantwoordelijk voor de onteigening van de grond en de opderhandelingen met de eigenaar over compensatiegelden. Soms heeft de eigenaar zich staatseigendom toegeeigend en is niet in staat de eigendomspapieren te tonen. Regelmatig worden in dergelijke situaties huurlingen en paramilitaire ingezet om de bezetters met geweld van de grond te verdrijven.

Dispensary Legal

In Berkel-Enschot wordt gekeken voor de eerste vestiging van Dispensary Legal. Vanuit de inwoners is er veel protest tegen een Coffeeshop in Berkel-Enschot. Volgens de Burgemeester is er ruimte voor 2 extra Coffeeshop alleen de huidige procedure ligt onder het vergrootglas.

Publieke Ruimte

Publieke ruimte of openbare ruimte wordt steeds belangrijker. Iedereen wil zich veilig voelen. Brand de verlichting nog, liggen de stoeptegels nog recht, staat er geen auto in geparkeerd op een plaats waar hij niet mag staan. Publieke ruimte is een website die alles in kaart brengt. Samen met publiek melden en publiek beheer krijgen burgers en bedrijven de mogelijkheid om objecten in de publieke ruimte te melden maar ook te beheren en controleren.

Publiek Melden

Gemeentes vragen steeds vaker de hulp van inwoners om zaken te melden. Ligt een stoeptegel scheef, is de lamp kapot in de lantaarnpaal, etc. De veiligheid wordt verbeterd wanneer zaken snel opgelost kunnen worden. Aangezien de ambtenaren niet de hele dag rondjes kunnen rijden om alles te controleren is het belangrijk de jij als inwoner deze meldingen maakt. Dit noemen we ook wel online publiek melden of Melding openbare verlichting.

Gemeenten hanteren andere protocollen. Het is daarom niet altijd even duidelijk op welke manier je kunt melden. Het gemis van een centrale website of portaal is er dan ook en publiekmelden.nl springt in dat gat.

Central Bank Digital Currency

Door de opkomst van Crypto komt er ook vraag naar Digitaal Centralebankgeld of de digitale euro. IMF, de Nederlandse Bank en andere centrale banken zijn bezig op de achtergrond om hier vorm aan te geven. Zal dit een concurrent worden voor de bitcoin? Het hele principe van BTC is dat er geen centrale bank meer nodig.

Juf Judith

Juf Judith is werkzaam in het basisonderwijs. Als bouwcoordinator onderbouw en juf op meerdere groepen heeft ze de nodige ervaring om op terug te vallen. Via de Juf Judith website wil ze naast bijles en huiswerkbegeleiding aan gaan bieden aan kindjes die het lastig hebben met de huidige manier van lesgeven.

Carnaval Tilburg Kruikenstad

Het openbaar Carnaval in Tilburg wordt mogelijk gemaakt door de Tilburgse Carnavalsstichting. Tilburg is een van de carnavalssteden met de meeste eigen evenementen waardoor het Tilburgse carnaval altijd een vol programma heeft. De organisatie van carnavalsstichting Tilburg, is opgebouwd uit een bestuur met vele medewerkers. Die medewerkers worden aangeduid met namen, die zijn afgeleid van beroepen uit de textielindustrie. Dat zijn de Duvelèrs en de Schrobbelèrs. Duvelèrs mengden de verschillende soorten wol en de schrobbelèrs kaarden de gemengde wol tot grove draden die later door de spinner tot een fijne draad werden gesponnen.

Het Tilburgse carnaval heeft een eigen verleden en een zeer karakteristieke historie, vergeleken met andere carnavalssteden. De geschiedenis ervan kent een zeer grillig verloop. Het feest dat in Kruikenstad, evenals elders op het platteland reeds lang gevierd werd heette geen carnaval maar vastenavond. In de vorige eeuw werd dit verboden door de kerk. Vanaf die tijd was het gedaan met de viering van het openbare carnaval in Tilburg.

Kruikenstad kent meer dan 200 verenigingen en meer dan 100 orkesten.

Poker Uitleg

Enkele jaren geleden is er een hype ontstaan rond het pokeren. Je werd er mee dood gegooid op de TV en in de geprinte media. Inmiddels is de storm iets gaan liggen maar blijkt dat poker geen eendagsvlieg was. Echter is poker wel minder onderwerp van gesprek. Poker is nog hip maar je praat er niet meer zo veel over.

Omdat ik me nooit goed heb verdiept in de regels ben ik toch eens gaan zoeken en kwam ik op een informatieve poker website uit.

De website staat vol met poker uitleg en ideaal voor een beginnende pokerspeler. Vooral de pagina met de pokerhanden is zeer waardevol. Je moet natuurlijk wel weten wanneer je aan het winnen bent.

Verders zijn de poker tafel posities interessant om eens goed door te lezen. Poker blijft een spel van inschatten en kans berekenen waardoor je goed bedacht moet zijn om je eigen kansen en die van je tegenstanders.

Vervolgens krijg je de moeilijkheid om alles in de praktijk te brengen. Ik kan je vertellen dat dat goed tegen valt. Wanneer je twijfelt over de waarde van je hand en je gaan twijfelen en raak je behoorlijk van de wap. Ook het pokerface principe van niets laten merken aan je tegenstander was moeilijk. Je gezicht laat zo snel informatie los over je hand dat het een spel is dat je veel moet spelen om het goed door te krijgen.