Openbare Ruimte Beheer

i_NL.IMRO.0153.20100465-0002_0005Openbare ruimte is een omschrijving van alle publieke ruimte. Beveiliging en monitoring wordt steeds belangrijker in deze ruimte. In de wereld waar alles steeds meer digitaal gebeurt zijn ook hier meerdere ontwikkelingen te herkennen. Denk hierbij aan het dynamisch aansturen van lichtmasten, het wijzigen van de tijd dat een stoplicht op groen of rood staat aan de hand van de omgeving (Dynamisch Verkeersmanagement), het gebruik van een weerstation om andere elementen weer aan te kunnen sturen of het gebruik van elektronische sloten via een elektronisch sleutelplan.

Naast de aansturing is monitoring ook belangrijk. Een piek in het stroomverbruik moet een oorzaak hebben. Een illegale plantage? Een daling in het verbruik kan er misschien op duiden dat er ergens een lamp kapot is gegaan. Als we al die zaken via een software pakket kunnen laten lopen dan houden we meer tijd en geld over voor de leuke zaken. Openbare Ruimte Beheer zal dus de komende jaren steeds belangrijker gaan worden en een grotere rol in gaan nemen in onze levens.

De afgelopen jaren zijn er meerdere bedrijven gekomen die hier een oplossing voor hebben ontwikkeld. Meestal gaat zo’n oplossing samen met eigen hardware waardoor ze het moeilijker maken om over te stappen naar een concurrent. Door de komst van het ALiS protocol zijn er meer kansen gekomen voor bedrijven zonder hardware om overkoepelende systemen te ontwikkelen. Deze bedrijven zullen de komende jaren ook langzaam de markt gaan opschudden.

Gastpost van Rob Klaassen

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.