Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra

De beweging van landloze boeren, de Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra (MST) werd opgericht in 1984 en heeft inmiddels tussen 250.000 en 300.000 aanhangers verspreid over heel Brazilië. Het vormt daarmee een van de grootste sociale beweging van Latijns Amrika. Aanhangers trachten door middel van landbezettingen verandering te brengen in de grondverdeling van Brazilië. De beweging is vertegenwoordigd in 23 van de 26 deelstaaten en kent enkele ondersteuningsgroepen in het buitenland, waaronder Nederland. De MST maakt gebruik van het twintig jaar oude artikel 184, die stelt dat 80% van de grond in Brazilië een sociale bestemming moet hebben. Dit is echter verre van het geval, 46% van het grondbezit is bezit van 1% van de bevolking. Er bestaan in Brazilië vele boerderijen die rond de 5.000 hectare beslaan, waarvan slechts 50 tot 100 hectare werkelijk wordt gebruikt. Niet zelden dient het terrein slechts als vakantieverblijf voor de eigenaar. Dergelijke braakliggende gronden worden door de MST bezet om er productieve grond van te maken. Na de bezetting en de vestiging van een tentenkamp worden de eerste provisorische velden ingezaaid. Vervolgens gaat het Nationale Instituut voor Landhervormingen (INCRA) bekijken of de bezetting rechtmatig was, dat wil zeggen het geen productiegrond betrof. Vervolgens is het INCRA verantwoordelijk voor de onteigening van de grond en de opderhandelingen met de eigenaar over compensatiegelden. Soms heeft de eigenaar zich staatseigendom toegeeigend en is niet in staat de eigendomspapieren te tonen. Regelmatig worden in dergelijke situaties huurlingen en paramilitaire ingezet om de bezetters met geweld van de grond te verdrijven.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.