Carnaval Tilburg Kruikenstad

Carnaval in KruikenstadHet openbaar Carnaval in Tilburg wordt mogelijk gemaakt door de Tilburgse Carnavalsstichting. Tilburg is een van de carnavalssteden met de meeste eigen evenementen waardoor het Tilburgse carnaval altijd een vol programma heeft. De organisatie van carnavalsstichting Tilburg, is opgebouwd uit een bestuur met vele medewerkers. Die medewerkers worden aangeduid met namen, die zijn afgeleid van beroepen uit de textielindustrie. Dat zijn de Duvelèrs en de Schrobbelèrs. Duvelèrs mengden de verschillende soorten wol en de schrobbelèrs kaarden de gemengde wol tot grove draden die later door de spinner tot een fijne draad werden gesponnen.

Het Tilburgse carnaval heeft een eigen verleden en een zeer karakteristieke historie, vergeleken met andere carnavalssteden. De geschiedenis ervan kent een zeer grillig verloop. Het feest dat in Kruikenstad, evenals elders op het platteland reeds lang gevierd werd heette geen carnaval maar vastenavond. In de vorige eeuw werd dit verboden door de kerk. Vanaf die tijd was het gedaan met de viering van het openbare carnaval in Tilburg.

Kruikenstad kent meer dan 200 verenigingen en meer dan 100 orkesten.

Dit bericht is geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink.